8 martie, Ziua Internațională a Femeii, comemorează lupta istorică pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen. Această zi își are rădăcinile la începutul secolului al XX-lea, când femeile lucrătoare din SUA și Europa au început să lupte pentru condiții de muncă mai bune și o viață mai bună.

În 1908, pe 28 februarie, 15.000 de femei muncitoare au devastat străzile din Jürker pentru a protesta împotriva salariilor mici, a orelor lungi de muncă și a condițiilor proaste de muncă. Acest protest este considerat un precursor al viitoarelor manifestații de femei care vor urma.

Următoarea dată importantă este 1910, când Consiliul Internațional de la Copenhaga a decis să organizeze Ziua Internațională a Femeii, care va fi sărbătorită întotdeauna pe 8 martie. În anul următor, pe 19 martie, femeile muncitoare din Rusia au ieșit pe străzile din Petrograd într-un protest pașnic care s-a încheiat cu vărsare de sânge. Această zi a marcat începutul Revoluției din octombrie și a dus la instituirea Zilei Internaționale a Femeii pe 8 martie.

De atunci și până astăzi, 8 martie continuă să fie un simbol al luptei pentru drepturile femeii, egalitate și o viață demnă pentru toți. În fiecare a doua vineri din martie, milioane de femei și bărbați din întreaga lume se unesc în această luptă pentru a reaminti nevoia de a respecta femeile și de a le recunoaște drepturile. Să sărbătorim în fiecare zi ca 8 martie și să continuăm să luptăm pentru un viitor mai bun pentru noi toți.